Trouble!

Een nieuwe documentaire / discussie-reeks in ’t Assez. Elke eerste maandag van de maand wordt er een aflevering van “Trouble” getoond in ’t Assez. Trouble is een documentairereeks van de hand van Submedia TV, een grassroots onafhankelijk media- collectief. Trouble gaat over allerhande thema’s, maar om een mooie greep te doen uit wat er al gemaakt is, enkele voorbeelden :

  • #1 : Killing the Black Snake. Over het Standing Rock actiekamp tegen de Dakota Access Pipeline.
  • #2 : Bash the Fash. Over (anti-)fascisme.
  • #3 : Refugees Welcome.
  • #4 : No Justice … Just us. Over solidariteit met gevangenen.
  • #5 : You are being watched. Over verklikkers en undercovers.
  • .. .. .. .. .. .. .. ..

Aangezien ze momenteel aan aflevering 14 zitten (en het ook maandelijks wordt uitgebracht), gaan we de draad oppikken bij de 14de. Afhankelijk van de interesse kunnen er dan nog wat extra momenten ingepland worden om ook de eerste 13 aan bod te laten komen.

Aflevering 14 gaat over verschillende bezettingen en de strijd om hun autonome ruimtes te bewaren. Er wordt gekeken naar drie verschillende actuele bezettingen : Unist’ot’en Camp, autonome zones in Ljubljana en La ZAD.

In onze vervreemde en media beïnvloede samenleving worden strijden voor collectieve bevrijding al te vaak gereduceerd tot ideologische wedstrijden. Vaak verliezen we onszelf in een cyclus van ruzie, niet-opbouwende kritiek en debat, in plaats van samen te strijden tegen uitbuiting, repressie en een ecologische ramp. Maar terwijl theorie een belangrijke rol kan en zou moeten spelen bij actievoeren, is de mogelijkheid en de capaciteit om een bepaald territorium te verdedigen even belangrijk.

Ookal wordt er vaak inspiratie gehaald bij verschillende strijden voor autonome zones, moeten deze strijden wel gebaseerd zijn op de lokale realiteit, willen ze succesvol zijn. De strijd om een gekraakt sociaal centrum te redden in een stedelijke buurt zal dus helemaal anders zijn dan de strijd om Indigenous land te verdedingen tegen bedrijven die er een pijplijn willen aanleggen. Maar ookal nemen deze strijden andere vormen aan, gaan ze wel uit van hetzelfde principe : hun plek verdedigen.

 

De documentaires duren steeds ongeveer een half uur. De deuren openen om 20u, om 20u30 (stipt!) begint de documentaire. Achteraf discussie om te horen wat de verschillende meningen zijn, en vooral om hetgeen wat we net zagen in de documentaire te verbinden met onze dagelijkse praktijk. Leeft dat hier in België (/Gent)? Is dat een probleem in België (/Gent)? Kan daar een rol in gespeeld worden? Hoe? Wat? Waar wachten we op?!