Trouble #15 : Hiphop as resistance!

Maandag 5 november tonen we opnieuw de maandelijkse TROUBLE-documentaire in ’t Assez. Deze maand is de titel : “And you don’t stop – HipHop as resistance”!

Het wordt vaak gezegd dat hiphop méér is dan enkel een muziekgenre. Een bepaalde levenswijze, een code die je volgt in je leven. En ondanks de inspanningen van de industrie om hiphop te ontdoen van het rebelse en subversieve karakter dat ermee gepaard gaat, blijft hiphop een levensstijl die sterk geworteld is in dagelijkse strijden van onderdrukte mensen over heel de wereld. Het is een wapen, vermomd als cultuur.

In de aflevering van Trouble deze maand, verkent SubMedia hiphop als een potentiële bron van revolutionaire politiek en praktijken. Dit door te luisteren naar kennis en ervaringen van grassroots ‘emcees’ in Turtle Island : Ant Loc, Mic Crenshaw, La Marea, Sima Lee, Lee Reed en Mare.

Voor je denkt dat je helemaal niets te zien hebt met hiphop en de wereld die ermee gepaard gaat – het lijkt sowieso interessant om eens te kijken hoe deze subcultuur een revolutionair karakter heeft kunnen behouden doorheen de jaren, en hoe het nog steeds een inspiratiebron blijft. En hoeveel van ‘ons’ zijn er niet doorgestroomd naar revolutionaire en/of anarchistische idealen via muziek?

We moeten ons in de discussie achteraf ook niet beperken tot hiphop, al kan het daar wel zeker ook over gaan (zeker aangezien er ook in Gent een kritische generatie into hiphop is). Hoe zit het met andere genres van muziek? Wat zijn de pro’s en contra’s van een associatie tussen radicale politiek en bepaalde subculturen? Bestaat er nog een subversieve muziek’scene’ in Gent en/of België? Brengt dit meer mensen in contact met radicale politiek of is het een vorm van marginalisering van bepaalde idealen? Is het belangrijk hier meer op in te zetten of laten we dit bewust links liggen? Hebben er mensen ervaring met radicale politiek op optredens?

Maandagavond, 5 november, in ’t Assez. Deuren openen om 20u, de docu begint om 20u30 (stipt!) en duurt 35min. Achteraf discussie. Welkom!